Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility
top of page

טיפים לניהול המטבח

ashiraoffice

ניהול יעיל של מטבח | מלב הבית ב”אשירה”

פטנטים וטיפים

פטנטים למטבח

קילוף שיני שום

אם הן גדולות, לשים על קרש חיתוך ועם סכין שוכבת לתת מכה עם אגרוף קמוץ עד ששומעים קול נפץ של התפקעות קליפה. כך לעשות לכל השיניים ואז לקלף בקלות. אם השיניים מצומקות, להחזיק את השן עם הצד הקעור כלפי מטה ולעשות חתך בצד הקמור ואז כשהשן חצויה זה יורד בקלות. אפשר לקחת ראש שום שלם ואם הקליפה להוריד את שני צידי השום ולקצץ את כל השום. קליפות מורגשות להוציא ואת המעט שנשארו לא מרגישים כלל בבישול.

כדאי לקנות קילוגרמים של שום טרי בעונה לפרק לשיניים (בעונה זו אין צורך לקלף כי הקליפה לחה) להפעיל במעבד מזון קודם שמן ואז שיניים בחצי מכמות השום, להוסיף מלח לטעם ולאחסן תקופה.

קיצוץ בצל

בצל שנשמר במקרר פחות גורם לדמעות בעת הקיצוץ.

כרוב ממולא

כדי לרכך את העלים למילוי, להכניס את הכרוב לשקית ניילון ולשים במיקרוגל ל-5 דק’. אחר כך להשרות אותו בקערה עם מים ל-8 דקות, לאחר הקרור מתפרק בקלות.

פטרוזיליה

כדי לשמור על פטרוזיליה, להטביע בהרבה מים להורדת החול, לסחוט, לקצוץ בסכין, להכניס לשקית ולהקפיא. לא לדחוס.

כדאי להקפיא את הירק הקצוץ במתקן קוביות קרח – נוח לשימוש.

אפשר לעטוף את הירק הטרי מהחנות בנייר מגבת רטוב ולהכניס לשקית ניילון, נשמר כך זמן רב במקרר.

ריכוך אבוקדו

להשאירו בסיר סגור.

קוביות קרח

לקבלת מראה קריסטלי ושקוף – להקפיא מים מזוקקים.

תפוחים אפויים בפריזייר

להקפיא תפוחים שלמים מגזע אדום, חמוץ מתוק, לחכות לפחות שבוע, לשים בצלחת ולחכות להפשרה

התפוח יוצא יבש יותר מאשר בתנור ומתנקזים נוזלים טעימים, להשתמש בתפוחים בשלים ולא בקשים מדי.

הכנת פיצה

דרך קלה להכנת פיצה כשאין מכשיר פיצה – לקחת 2 פרוסות בינהן גבינה צהובה לעטוף בניר כסף ולגהץ משני הצדדים.

טיפ להשבחת טעמו של ליפתן

בסיום בישול הלפתן להוסיף ג’לי – ממש מעדן.

קלמנטינה ב’בלון’

דרך נהדרת לשלוח קלמנטינה קלופה (כבקשת הגננת) בתיק של ילד קטן. בדר”כ קלמנטינה כזו מועדת לריסוק ולסקילה…הפטנט שלי הוא:

לנפח את שקית הנילון, לעשות קשר, והרי לנו ‘בלון הגנה’ מושלם.

קלופסים (גלילי דגים)

בכדי לקבל צורת גליל, יש להניח את העיסה בתוך קנקל בקבוק שתיה צר מפלסטיק ולהקפיא. לאחר ההקפאה אפשר להסיר בקלות את הבקבוק ומקבלים גליל עגול.

אחסון קטניות

לשמור קטניות מחרקים, לשים כמה עלי דפנה טריים בקופסא.

אריכות ימים למלפפונים

כידוע לעקרות הבית, מלפפונים חיים נרקבים ומתכווצים מהר מאד בתוך המקרר (בפרט אם הקור חזק). העצה – לעטוף אותם במגבוני נייר וזה ממש יעיל. מאז אינם נרקבים מהר.

ניקוי סירים שרופים וחרוכי מזון

סיר בדרגת לכלוך קלה: לשים כף או שתיים אבקת כביסה למלא מים ולהרתיח (להזהר שלא יגלוש) להשרות קצת, ובכמה שפשופים עדינים הכל נהיה נקי.

סיר בדרגת לכלוך קשה: ניר זכוכית, ניר מים מספר 500-600 מציל סירים שנשרפו או נשכחו על הגז, מרטיבים הסיר משפשפים ושוטפים, טוב גם לפנלים (לשים כפפות).

תבניות תנור או תחתיות סירים, לקנות “סודה לכביסה” NA2 CO3 (בחנות כימיקלים דפי זהב), ליצור תמיסה ביחס של כף אבקה בכוס מים, לשפוך לתחתית הסיר, לחמם כמעט עד לרתיחה להשהות שעה או יותר, הכל מתרכך ולשטוף היטב. (לשים כפפות).

אבן מקומקום

להרתיח עם חומץ או עם מלח לימון לעיתים קרובות.

נמלים

כדאי לדעת שנמלים אינן סובלות ריח של ציפורן. על כן במקרה של נמלים לפזר כמה זרעוני ציפורן והן מסתלקות.

בישול מהיר במיקרוגל

טיגון בצל – מכניסים לכלי בצל קצוץ עם שמן ל-3 דקות.

מצוין לריכוך ירקות – לחורר הירק ולחמם בקערה 5-10 דקות.

תבשיל שעועית – שקית שעועית קפואה + רסק ותבלינים (ללא מים) לבשל כ-18 דקות.

מספרים לכל דבר

אצלנו מחלקים את העוף עם מספרים והן חותכות גם עצמות בקלות רבה. (למעשה אין צורך להתאמץ בחיתוך, היות ואפשר להעביר את המספרים ללא קושי בין העצמות, במפרקים) חלקי עור ושומן יורדים עם המספרים בקלות. (עור הדג למשל, לא נחתך, אלא נתפס ונמשך עד להפרדתו) ניקוי כנפים – כמו תספורת…חיתוך קורקבנים לחתיכות קטנות, שניצלים לריבועים קטנים, הכנת דגים לטחינה ואפילו קוביות בשר לגולש, חיתוך אריזות ועוד. בדוק ומנוסה.

אנחנו משתמשים באותו זוג מספרים כבר הרבה שנים (לפסח יש לנו גם) והן הוכיחו את עצמן כעומדות במשימה. ניתן לקנות בחנויות למכשירי כתיבה והנה סימנן; עולות כ-15 שקל, עשויות מפלדת אל-חלד עם ידית שחורה (הידיות שוות בגודלן), נראות כמו מאלומניום ואינן מעלות חלודה. יש אמנם מספריים מיוחדות למטבח, אך מצאנו אותן כבדות, מסורבלות, יקרות בהרבה ולא תמיד מתאימות לשימושים הנרחבים שהמצאנו. נסו ותהנו!

התארגנות לקראת החגים (מבית נאמן)

כדאי להתחיל להקפיא כמה שבועות לפני החגים. הקפאת מרק – אפשר לשים בשקית ולהציבה בסיר המרק, לאחר ההקפאה להוציא מהסיר – המרק קיבל צורת הסיר ואז לקשור ולשים מדבקה כגון: מרק ל-5 מנות, או מרק לליל ר”ח וכדו’.

כדאי להקפיא רטבים של בשרים, רוטב עגבניות לפסטה, בצל מטוגן לטגן בכמות גדולה ולהקפיא בשקיות.

להקפיא עשבי תיבול, רסק עגבניות, מיץ לימון.

חסה לנקות, לקרוע לפיסות ולאחסן בניילון במקרר, מוכן לשימוש.

במהלך ההכנות לחג – לעבוד הרבה עם רשימות.

רימון – קילוף קל: להכין סיר גדול מלא מים. לחרוץ חריץ עמוק בקליפה, להשקיע במים ולהתחיל לקלף – חוסך נתזים, לאחסן במקרר.

סיר בתוך סיר

לבעיית סיר תקוע בתוך סיר – תחילה חידה: חם בחוץ, קר בפנים ואינו מזגן?

התשובה: סיר שנתקע בתוך סיר, אחרי שעבר את הטיפול המוצע בזה.

הלא יש חוק פיזיקלי שגופים מתפשטים בחום ומתכווצים בקור, אם כן יש לחמם את הסיר החיצוני ולקרר את הפנימי ואזי הם יפרדו מאליהם, או עכ”פ ע”י סיוע קל.

זה הפתרון התאורטי הנכון. שים את הסירים על האש ולסיר הפנימי לשפוך מים קרים. יש אזהרה שהסיר עלול להתעוות. אפשרות אחרת היא בעירוי מים רותחים על החיצון. ועוד כלל פרקטי: ראשית יש לקרר את שני הסירים ובעיקר את הפנימי – למשך 10 דקות ואז לערות את המים הרותחים, כשהסירים מוחזקים הפוך ובבת אחת הם ינתקו.

הדרך הטובה ביותר – להכניס את שני הסירים למקפיא ל-10 דקות , להוציא ולערות על החיצון מים רותחים.

הערה: הוא הדין בכוס בתוך כוס, צלחת בתוך צלחת וכו’.

פלטת קומותיים

יש בידי פטנט נפלא לחימום אוכל בשבת ללא בעיית הטמנה ו’יד סולדת’:

יש לקחת 4 קופסאות שימורים ריקות ועליהן להעמיד את פלטת השבת, כך שרגלי הפלטה יכנסו בקופסא. כך נוצר רווח בין תחתית הפלטה למקום שעליה היא עומדת, ניתן לשים כלים, מכלים שונים, בכל גודל וצורה שהיא. האוכל מתחמם כראוי, אך אינו מגיע ליד סולדת. אין צורך לכסותו ולכן אין בעית הטמנה. (הפלטה פתוחה מכל הצדדים)

יש חשש מפלטה אוירית זו ויציבותה. בפרט אחרי שמורדים סירים מצד אחד. לכן בבית עם ילדים לחשוב פעמיים בשימוש בפטנט זה.

הטוב ביותר הוא קופסאות תירס. זאת משום שגובהם כשני שליש מקופסת מלפפונים למשל. קופסא גבוהה מידי תגרום שהמאכלים לא יתחממו ואזי תצטרכו להוסיף מגש תחתי וכד’.

חימום שניצל פרווה בטוסט

נשארו לכם שניצלים של ‘טבעול’ ואין לכם היכן לחמם אותם? קחו את העצה הבאה, שנועדה במקורה לכל השנה:

אפשר לשים את שניצל ‘טבעול’ בתוך הטוסטר של לחם פרוסות. כמה דקות וזה יוצא ממש טוב. להשגיח שלא ישרף.

הכנת קופסת ‘ואקום’

כל מי שרוצה לשמור איזה חפץ או אוכל בקופסת ‘ואקום’ שישמר לאורך זמן ולא יתקלקל:

לוקחים קופסת זכוכית, מכניסים את המוצר לבפנים, סוגרים את המכסה חזק ומדליקים אש מתחת למשך כמה דקות. האויר יוצא והסגירה הופכת להיות סגירת ‘ואקום’.

במעלות הניילון הנצמד

נוסעים מחוץ לעיר ולוקחים אתכם סירים עם אוכל מבושל? מה הסיכוי שהגיעו בשלום בלי נזילות/לכלוך מהאוכל? אם תעשו את העצה הבאה סיכוייכם גבוהים במיוחד:

עטפו את הסיר בכמה שכבות של נילון נצמד. אם יש לכם נילון ‘שרינק’ (כחול) עדיף, אבל אין צורך. גם הרגיל יעשה את העבודה.

הוא הדין לגבי סלט אבוקדו שאין רוצים שישחיר. או סלט פירות, או תפוח עץ חתוך ששולחים עם הילד לחיידר.

הניפוי הנכון

במקום לנפות קמח לתוך שקית אשפה ולאחר מכן להעביר לקערה (קמח מתעופף, מלכלך): אפשר לגזור את תחתית השקית, לסדרה בתוך הקערה ולנפות כרגיל בתוך השקית. הקמח צונח ישר לקערה!

הערינג גוזרים

אצלנו בשטיבל יש תורנות לסעודה השלישית. מדובר בלמעלה ממאה מתפללים. כ”י, וצריך להכין כ-28 צלחות הערינג. על כל צלחת – הערינג אחד. כל הערינג נחתך לכ7-8 חתיכות, מכאן שמדובר בלמעלה ממאתיים חיתוכים. גם לא קל וגם לא אסטטי, באשר תוך כדי חיתוך אתה נאלץ גם למעוך את ההערינג, בפרט לקראת סוף החיתוך, כאשר אתה מגיע לצד הצר ובו העור”.

הבעיה נשמעת לי כבר ממש גדולה, מה אם כן עשית לפתרונה?

“באתי ל”שטיבל” עם מספריים… ותוך דקה, דקה ולא יותר – כל ההערינגים היו חתוכים… גם קל וגם יפה, לא מעוך ולא לחוץ. מחזיקים צד אחד באויר ומתחילים לגזור מהצד הדק. אם הגעת לסוף ולא נחתך כולו – אזי בתנועת יד קלה תפרידנו”.

ואלי על המספריים יש חלודה או שאריות של דבק וכו’?

“עכשיו הולכים לקנות ל’שטיבל’ מספרים קבועות וכולם ימצאו כלי עבודה מן המוכן”.

מדבקה למקפיא

כאשר מכניסים אוכל מבושל למקפיא רצוי להצמיד לו פתק. הרבה פעמים הפתק נרטב או “נעלם”. מצאתי פטנט: לכתוב על מדבקה, על צד הדבק. להדביק בצד הפנימי של הנילון החיצוני.

קרישת ציר דגים

לגבי קרישת ציר הדג: לבקש מהמוכר לא לשטוף את הדג בשום אופן ומיד כשמקבלים את הדגים הביתה להמליח במלח גס ולהכניס למקרר ל-12 שעות. (הטעם גם כן משתפר להפליא). אח”כ אפשר לבשל את הדגים בכמה סוכר שרוצים. הסוכר עצמו מסמיך את המים. אפשר לראות זאת בתמצית סירופ – כשהוא מסוכר הוא מסמיך, וכשהוא ללא סוכר הוא דליל כמי מים.

0 תגובות

Comments


bottom of page