Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility סברס – פרי הצבר – super fruit מקומי | ד”ר גיל יוסף שחר (.M.D)
top of page

סברס – פרי הצבר – super fruit מקומי | ד”ר גיל יוסף שחר (.M.D)

חדשות לבקרים אנחנו שומעים על פרי חדש שהגיע לארצנו ומייד מוכתר בתואר super-fruit וכמזון על המכיל ריכוזים גבוהים של נוגדי חמצון ובעל סגולות מרפא לכמעט כל מחלה. פעם זה המנגוסטין, לאחר מכן האסאי, הנוני, הגוג’י וכו’. אך גם הפירות הגדלים בארץ ישראל יכולים בקלות רבה להתחרות בפירות הטרופיים הללו. אחד מהם הוא הסברס – הפרי של צמח הצבר. רבים לא יודעים, אך לפרי הכל כך מוכר יש תכונות רפואיות ותירפוטיות חזקות מאוד. מקורו של הצמח הינו במקסיקו והספרדים שהגיעו למקסיקו לפני כמה מאות שנים העבירו אותו לאירופה ומשם הוא נדד לרבות ממדינות המזרח התיכון, שם הוא מצא אקלים המתאים לאופיו.אם לא הייתם מכירים את הסברס, אפשר היה להציג לכם אותו כ-super fruit טרופי מאמריקה המרכזית, שהינו מאכל הילידים המקומיים במשך אלפי שנים ולמכור לכם אותו בהרבה כסף…

אז בואו נלמד מעט על הפרי המיוחד הזה שכולנו “מכירים”

ראשית, סברס עשיר מאוד במגנזיום, מינרל חיוני בעל השפעה על מערכות רבות בגוף האדם, כולל השפעה מיטבית על לחץ הדם, שיפור תפקוד התקשורת בין תאי המח, שיפור תנועתיות מעיים ומניעת עצירות, תפקוד מיטבי של שריר הלב, הוא מרכיב חשוב בבניית עצם ומשמש כמרכיב מרכזי בתהליכים אנזימתיים רבים בגופנו. מינרל חיוני נוסף הנמצא בפרי הצבר הינו הסלניום. רמת הסלניום בפרי גבוה ומשתווה לרמה שיש בירקות ממשפחת המצליבים (ברוקולי, כרוב, כרוב ניצנים ועוד). סלניום משמש בגוף בעיקר כאבן בנין למשפחת אנזימים הנקראת Glutathione peroxidase . תפקיד אנזימים אלו הוא נטרול רדיקלים חופשיים והם נמצאים בתוך תאי הגוף, בדם ובחלל המעי. המולקולות הנותנות לפרי את צבעו האדום או הצהוב- כתום הם betanin ו indicaxanthin . מולקולות אלו הנמצאות בכמות רבה גם בסלק (עוד super food מקומי…) הם נוגדי חמצון עוצמתיים מאוד, הרבה יותר מאשר ויטמין C למשל. במחקר משנת 2002, חוקרים מאיטליה מצאו שלתמצית הפרי יש פעילות נוגדת חמצון חזקה מאוד והוא עיכב את חמצונם של השומנים הנמצאים בממברנה של תאי הדם האדומים. באותו מחקר התברר שהפרי מסוגל לעכב גם את חמצון הכוסלטרול הרע, ה LDL . הסיבה העיקרית להתקפי לב בחברה המערבית, היא לא רמת הכולסטרול הרע, אלא העובדה שבעקבות התזונה המערבית, חלק ניכר ממנו מחומצן ולכן שוקע בדפנות העורקים. כולסטרול “רע” שאינו מחומצן אינו שוקע.

למרות שהפרי עשיר מאוד גם בויטמין C, רק כ 40% מהפעילות נוגדת החמצון יוחסה לויטמין C. רוב הפעילות נוגדת החמצון נמצאה כקשורה לרמה של ה betanin ו indicaxanthin. במחקר חדש מ 2012 שנעשה על חולדות התגלה שלמיץ הסברס יש תכונות מגינות כנגד קיבים בקיבה. מחקר נוסף מצא שלמיץ סברס תכונות מגנות על הכבד גם בעקבות הרעלת אלכוהול. החוקרים הסבירו את התוצאות באמצעות היכולת של מיץ הפרי לעצור תהליכי חמצון (פעילות של רדיקלים חופשיים) וכן תכונתו של המיץ להגביר יצור עצמי של נוגדי חמצון. סברס כאמור נמצא כבעל השפעה עוצמתית בהקטנת הסטרס החמצוני בגוף, הרבה יותר מאשר ויטמין C. במחקר מ 2011 שנעשה באוניברסיטת פלורידה על חולדות, נמצא שלתמצית סברס יש השפעה טובה על רמת הסוכר בדם והוא בעל תכונות היפוגליקמיות. המחקר בוצע כדי לבחון מדעית את ההשפעה הרפואית של הפרי בעקבות תיעוד על שימוש מסורתי של הילידים במקסיקו בפרי הצבר כטיפול בסכרת.

במחקר מ 2007 החוקרים מצאו שה betanin , אחת המולקולות המרכזיות בפרי, יש יכולת לגרום להתאבדות של סלקטיבית של תאי סרטן (אפופטוזיס) מסוג לוקמיה. סברס הינו גם מקור מצויין לסיבים מסיסים, שהוכחו כמורידים את רמת הכולסטרול בדם (באמצעות ספיחה של כולסטרול מהמעיים והוצאתו החוצה) וכן מקור טוב לאנזימי עיכול. (חלק מאנזימי העיכול הנמכרים כתוסף תזונה מופקים מפרי הצבר). אגב, גם לפרחי הצבר יש תכונות רפואיות עוצמתיות מאוד (השפעה טובה במיוחד על בעיות בבלוטת הערמונית). הפרי עסיסי וטעים. הערך הקלורי שלו נמוך. הוא מכיל גרעינים רבים בתוכו (שאינם מתפרקים או נספגים, אלא יוצאים בצואה). לאנשים רבים המרקם של הפרי עם הגרעינים אינו מוצא חן ולכן אפשרות נוספת להנות מנוגדי החמצון של הפרי ומשלל המולקולות והמינרלים שבו, היא להפיק מיץ סברס. (רצוי מאוד להשתמש במכונת מיצים שעובדת על טכנולוגיה של סחיטה איטית ולא מכונה הפועלת באמצעות סכינים המסתובבים במהירות גבוהה וזאת כדי לשמור על הערכים התזונתיים של הפרי). מיץ סברס הינו טעים, מרענן ובעל טעם ייחודי. נסו את זה בבית.

0 תגובות
bottom of page