הימים האחרונים הוכיחו לנו
שתמיד יכול להיות יותר חם ממה שאנו מכירים.
וכשחם –
הכל נראה אחרת.
הכוחות, הערנות, החיוניות
מתחלפים בעייפות, תשישות, אין כוח לעשות כלום
אין כוח לאכול אבל מצד שני המחשבה שיש גלידה במקפיא
מעבירה אותך כמעט על דעתך….
אז מה הכי נכון לאכול במצב כזה?
בהתחשב שהעבודה נמשכת כרגיל – עד לחופש המיוחל שלך
(אם אתם לא נמנים על צוות הוראה)
ומכיוון שאנו בשבוע שחל בו תשעה באב
שהצום מתחיל בערב – ביום שני ונמשך עד יום שלישי בערב.
והרבה אנשים מתחילים לתכנן מה יאכלו ואיך יאכלו ומתי…
לפני הצום ובסיומו….
צום תשעה באב – הוא צום קשה.
נתחיל עם זה שזו התקופה הכי חמה בשנה – ובצום כאמור לא שותים.
אך בעיקר סיבת ומהות הצום:
בית המקדש נחרב (פעמיים) בתשעה באב
במהלך ההסטוריה – בתקופה זו – עברו על עם ישראל צרות רבות
למשל:
גירוש ספרד בשנת 1492,
מלחמת העולם הראשונה פרצה בשנת 1914,
וכל שנה מחדש – די להסתכל מה עבר ועובר עלינו בימים אלה (אפילו רק בשבוע האחרון)
כדי לראות שאלה ימים קשים.
ברמה הגבוהה של הענין – מבחינה רוחנית
עלינו להרבות ב”אהבת חינם” כתשובת משקל
כמו משקל נגד…
לעזור, לפרגן, לתמוך,
כל השנה אבל בעת הזו יותר מתמיד.
כדי שנוכיח שהשתנינו
שלא באמת נשארנו אגואיסטים באמת…
ברמה הפיזית – אנחנו יכולים להקל על עצמינו
עם המזונות שאנו מכינים לנו ולבני הבית.
הסבר קצר על הגוף בזמן הצום:
הגוף זקוק לשתיה ומזון לתפקוד היומי שלו.
ביום צום, הגוף מתפקד כבכל יום אחר בשנה
אך הפעם בלי מקור ה”דלק” שלו
הוא מרגיש בחסרון ועובר לעבוד ב”מתכונת שבת”
רק מה שהכי דחוף….
שזה אומר לדאוג לאיברים הכי חיוניים כמו – לב, מוח, כליות,
איברי הרביה – פחות חשובים – נשים בהריון צריכות לשאול רב לגבי הצום שלהן.
גפיים – ידיים ורגליים פחות חשובים – ולכן יכולים להרגיש פחות כוח או חולשה.
וכו’…
מה כדאי/לא כדאי לאכול לפני הצום:
במשך היום, יום ראשון יש לשתות הרבה מים וגם מחר…. (יותר מתמיד).
מחר מי שרגיל לשתות משקאות ממותקים יעשה לעצמו טובה ומחר לא ישתה כלל,
להימנע ממתקים/חטיפים שהם מאד מצמיאים.
מי שיושב ליד מזגן שזה אחלה – להקפיד על שתיה כי מזגן מייבש בלי שנשים לב….
להשתדל לא לאכול מזון כבד מדי לפני הצום
ומי שיכולממש לפני הצום להשתדל לאכול מנה של פרי.
אבטיח או מלון או ענבים. או שייק…(ראו בהמשך…)
(שימו לב שלעיתים כל אחד מגיב אחרת לפרי. ישנם אנשים שענבים דוקא מצמיאים אותם בגלל רמת המתיקות שלהם…)
לאחר יממה שלא נכנס כלום לפה
צריך במוצאי הצום להכניס את האוכל והשתיה בחכמה.
מצד אחד שהגוף יקבל את מה שהוא זקוק לו
מצד שני שלא נסבול מכל מיני תופעות לאחר האוכל
כמו כאבי בטן, יציקה בבטן וכו’..
אז ראשית מיד כששוברים את הצום
רצוי לשתות 2 כוסות מים פושרים.
אסור קרים מהמקרר!!!
בצום הטמפרטורה של הגוף עולה
ואנו חייבים להרוות את הצמאון כדי להחזיר את המערכת לקצב הרגיל.
אם שותים קר הרי שגורמים לגוף להלם-שוק
זה יכול לגרום לכאבי ראש, לכאבי בטן ממש
ואפילו לכאבי גב (מקרין מהקיבה לגב).
אסור לשתות חם מאד כי זה שורף את התאים שברקמת הוושט
ובקיבה.
לשתות חם נעים ביותר שאפשר לשתות בגמיעה אחת (זה הסימן לרמת החום המומלצת).
לאחר מכן, כ-5-10 דקות, רצוי ומומלץ להכניס סוכר לגוף
זו האנרגיה שהגוף הכי זקוק לה
ולא קיבל אותה ביממה האחרונה של הצום
אז הכי מומלץ להכין שייק מפרי.
ולמה שייק?
כי בכוס שייק מקבלים כמות של פרי שלא היינו יכולים לאכול בזמן כזה…
ממליצה בחום על שייק מלון!!
לוקחים מלון, שהוצאנו אותו מהמקרר לפחות שעה-שעתיים לפני סוף הצום
מקלפים ומנקים מהגרעינים
ובבלנדר/מעבד מזון מעבירים את המלון (במעבד מזון אפשר להוסיף קצת מים)
אפשר להוסיף כמה עלי נענע (-לא לנשים מיניקות כיון שהנענע מייבשת את החלב)
וזה יוצא שייק מרענן ומשובח.
Comments