Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility
top of page
חדווה שטרנברג

ראש השנה בריא | חדוה שטרנברג | הומאופטית

עודכן: 18 בפבר׳ 2021

הקדישו 5-10 דקות לקריאת הדפים הבאים ותקבלו מידע

מה נכון לכם לקראת החג מבחינה בריאותית

כללי: החגים מתקרבים. ועם כל ההכנות לחג אנשים מתכוננים ומפחדים מהמשקל, מה יהיה עם בני המשפחה? הילדים הקטנים, כמו גם ההורים המבוגרים מה יאכלו, איך יסתדרו מבחינה בריאותית? אתם יודעים… לאלה עוד אין שיניים ואלה כבר בלי השיניים, בעיות שונות כמו סוכר, פעולת מעיים… הרי כל אחד יודע את מצב הבריאות של משפחתו ואתם בסה”כ רוצים שלכל האורחים יהיה טוב. יש כאלה מביניכם שהולכים עם התפריטים המסורתיים ויש – עם הקו החדשני. סימני החג הידועים כמו: תפוח בדבש, רימונים ותמרים ועוד, הדגים, העופות והבשר, ולכן עליהם לא ארחיב את הדיבור.

אז מה נכון להכין מבחינת מערכת העיכול? אוכל שהוא קל לעיכול. = ירקות!!

הירקות קלים לעיכול ומלאים בסיבים תזונתיים שעוזרים בתהליך העיכול, שלא נדבר על הויטמינים ומינרלים שנמצאים בהם. אז במקום לאכול את התוספות הקלאסיות כמו אורז/תפוחי אדמה שבתוספת הבשר הם מכבידים על העיכול, ויכולים לגרום לעצירות ולכבדות אני מבקשת לתת עצה בדוקה!! לכו על תוספות מירקות. למשל, שורש סלרי וקולורבי בבישול נראים כמו תפוח אדמה ומזכירים בטעם ויש להם הרבה סיבים שיעזרו בעיכול האוכל. מי שמאד אוהב בטטה – יכול להכין דלעת/דלורית או דלעת ערמונים שדומות במראה, בטעם ובמרקם והן יותר קלות לעיכול. הסיבים התזונתיים בירקות מזרזים את פעולת המעיים ולכן לא תהיה הרגשת כובד ומלאות גם למחרת סעודת החג. ואל תשכחו שיש לנו 2 סעודות חג בערב ויש סעודות חג ביום ומיד אחר כך שישי-שבת.

אז כמה אפשר להעמיס על הגוף שלנו? אבל אם אוכלים בארוחת חג מנה של דג בתוספת סלט ירקות חיים ואחר-כך מנה של בשר עם תוספת ירקות מאודים/מבושלים אני יכולה להבטיח לכם שתקומו מהשולחן קלילים יותר משנה שעברה. ואז למחרת אותו דבר ואולי אפשר לקבל החלטה שבארוחה אחת מגישים דג עם תוספת ירקות וארוחה אחת – בשר עם תוספת של ירקות כך לא תכבידו על מערכת העיכול. השולחן יהיה ססגוני מבחינת הצבע, האורחים ישבעו אבל לא ירגישו נורא ואתם תהיו מבסוטים ותצאו מקוריים…. מה עם השיניים? אתם שואלים… הירקות יותר קלים ללעיסה, ולא יגרמו “לקפיצת סוכר” ירקות מבושלים או מאודים נימוחים בפה בקלות ומתאימים לתינוקות שהתחילו לאכול מזון מוצק או לאלה שסובלים משיניים ולא נתקלים בבעיות מול הירקות. להיפך הבעיות הן תמיד מול “התוספת” שבירקות או בפחמימות. שומשום למשל, או האורז, שיכול להיתקע מתחת לשתלים/תותבות, או לפעמים ירקות חיים שחתוכים בצורה נורא יפה אבל החיתוך הוא חיתוך גדול ואז אלה שסובלים ממחלקת השיניים נתקעים (תרתי משמע…)

אז אם אתם מגישים סלט ירקות חיים אנא חיתכו אותו קטן קטן/דק כדי שהאנשים עם הרגישות הספציפית לשיניים יוכלו להנות ממעשה ידיכם. ותחשבו על שילובים של מנת ירקות מבושלת/מאודה. הם יודו לכם!

החג כל כך מתוק מה עם הסוכר? הפחמימות (אורז ותפוחי אדמה וכו’) מעלות את רמת הסוכר בדם. ברגע שנותנים תוספת של ירקות לא תיגרם “קפיצת סוכר” אל תשכחו שיש את ה”סימנים” של החג . עדיף לאכול לכבוד החג כמה גרגירי רימון או תמר לכבוד החג, מאשר עוד כף אורז או תפוח אדמה שרגילים אליהם כל השנה. ואם צריך לחשב כל דבר שמכניסים לפה כדי שהסוכר לא יעלה כבר יוצא החשק לאכול ואם יהיו תוספות של ירקות לחלבונים (דג/עוף/בשר) – לא דופקים חשבון. אוכלים ונהנים!

התיבול: והתיבול – יכול להיות אינדיבידואלי. לפי טעם המשפחה, לפי המצב הבריאותי. ועוד עצה – בסעודות חג מהסוג הזה שאוכלים כ”כ הרבה סוגי מאכלים, והשנה זה 3 ימים (2 ימי חג ושבת) כדאי להימנע מעודף תיבול צריך להיות עם ראש פתוח ויצירתיים. אפשר להכין סלטים חיים ואפשר מבושלים או מאודים. בנוסף להיות מחושבים עם התיבול ולמה אני מתכוונת? למשל – המלח. עודף מלח מזיק ללחץ הדם. כאשר מאכלים מלוחים מדי – שותים יותר.ואלה שיש להם בעיות עם משק המים יסבלו. אם האוכל לא מתובל בצורה דומיננטית שותים פחות (ר’ בהמשך על השתיה). מה שכדאי לעשות – להכניס לתפריט את העלים הירוקים: גבעולי סלרי, פטרוזיליה, שמיר, כוסברה (למי שאוהב) באופן יחסי יש בהם כמות גדולה של מלח לעומת ירקות אחרים (והכי חשוב – הוא לא מזיק כמו המלח השולחני.) ולמי שרוצה להוסיף מלח, מומלץ להתרגל להוסיף מלח בסוף הבישול כי אז משתמשים בפחות מלח. ואולי פשוט לבשל לגמרי בלי מלח ומי שרוצה יוסיף לעצמו במנה האישית שלו.

סוכר? יש כאלה שמוסיפים לגעפילטע-פיש, ולא לשכוח את ה”תפוח בדבש” והיין והפירות… אז להשתדל שלא יהיו מאכלים נוספים ממותקים או להפחית בשתיה הממותקת. חריף? יכול לגרום לצרבות וגם כך יש המון ארוחות אז לא כדאי “להפציץ” בתבלינים דומיננטיים מדי. למשל קינמון – יש לו תכונה שהוא מחמם את הבטן. ולכן טוב להשתמש בו בחורף למשל. אבל בסעודות החג אם יפריזו בו בנוסף לכמות האוכל שנאכלת בחג (ותסכימו איתי שבכל בית אוכלים בארוחת חג יותר מבארוחת ערב רגילה) הרי שלא רק שיהיה עומס על מערכת העיכול, הקינמון ייצור חימום והעיכול “יהיה” יותר עמוס והתחושה תהיה לא נעימה וחבל.

שתיה: שתיה במהלך ארוחה, ככלל, היא לא בריאה, היא מציפה את הקיבה בנוזלים בזמן שהמזון אמור להתחיל להתעכל ע”י מיצי הקיבה והשתיה “מטביעה” את מיצי הקיבה ולא נותנת להם “לעבוד” האוכל תוסס ונרקב מה שגורם לנו לצרבות, גרפצים, גזים וכבדות כללית. ואם השתיה ממותקת ומוגזת אז בכלל…. צריך להבין שככל שהאוכל יותר מתובל כך אנו צמאים יותר במהלך הארוחה. אם חייבים לשתות, להשתדל לשתות מים, אפשר לשים במים כמה עלי נענע לשינוי הטעם… אפשר מי סודה ללא טעם. אנו אמורים לשמוח ולחגוג בחגים ולא לסבול או להזיק לעצמנו…

תפריטי ירקות לדוגמא: שעועית ירוקה ברוטב סויה המצרכים: 2 כוסות שעועית ירוקה ארוכה 1-2 שיני שום (לא חובה) 1-2 כפות רוטב סויה תמרי/אחר מלח (לא חובה) 1 כף שמן זית 2-3 כפות שקדים קלופים או חצויים/לא חובה אופן ההכנה: בעונה של השעועית יש לקנות את השעועית הטריה, לקצץ את הקצוות ולהשאיר אותן ארוכות לבשל במים וכשהמים רותחים לשפוך ולחדש את המים ולהביע לרתיחה עד שהשעועית מתרככת, אפשר לבשל את 2 הסוגים ביחד. לסנן את השעועית ואז לתבל. למי שקונה ירקות קפואים – הרי שיש לבשל 2-3 דקות את השעועית הארוכה (יש הקוראים לה סינית) במים ולשפוך את המים ואז להוסיף מים חדשים ולהרתיח עד שהשעועית רכה. קוצצים את השום לחתיכות קטנטנות ומטגנים קלות במחבת עם 1 כף שמן. מוסיפים את רוטב הסויה ומיד את השעועית. כשהתבשיל מוכן מוסיפים את השקדים. המלח לא חובה בגלל רוטב הסויה…

2. ירקות אפויים בתנור המצרכים: 1-2 שומר 3-4 קשואים (להשתדל שיהיו ללא גרעינים) 1 קולורבי גדול 1 לפת 1 שורש סלרי 3-4 גזרים 2 פלפים אדומים גדולים 1 בצל טימין/רוזמרין/פטרוזיליה קצוצה יבשה. 1-2 כפות שמן זית מלח כמון (לא חובה) פפריקה מתוקה (לא חובה) אופן ההכנה: חותכים את כל הירקות לרצועות ארוכות ודקות. (כמובן שלא חייבים את כל הירקות ואפשר לגוון) מערבבים בתבנית את כולם. מתבלים עם התבלינים שרוצים ואופים בתנור ב- 180 מעלות. אפשר גם לטגן קצת ולבשל בישול איטי. זה יוצר גיוון בטעם. אפשר להכין את זה כאנטי-פסטי ואפשר לתת לזה זמן אפיה יותר גדול כדי שיהיו רכים. ילדים קטנים מאד אוהבים את זה, וזה יכול להיות תוספת לכל מאכל. אם רוצים לאכול את זה כארוחה בפני עצמה, כשהירקות מוכנים אפשר להוסיף אחד מסוגי האגוזים: פקאן/מלך/שקדים/צנוברים/גרעיני חמניות/גרעיני דלעת וכו’…. בתיאבון!!!

דוגמא לסלטים חיים: סלט ערבי המצרכים: 5-6 עגבניות בינוניות ובשלות 2-3 בצלים ירוקים/בזיליקום טרי/שמיר טרי/פטרוזליה טריה/כוסברה טריה (ומי שאוהב הכל – אפשר את הכל ביחד) 1-2 שן שום (לא חובה) מיץ מלימון סחוט לפי הטעם 1 כף שמן זית מעט מלח. אופן ההכנה: טוחנים הכל במעבד מזון. יש לטעום ושדרג את הטעם עד למינון הרצוי בעיניך.

ממרח שקדים מלוח/מתוק המצרכים לממרח המלוח: 1 כוס שקדים קלופים חופן פטרוזיליה – לא חובה, אפשר בזיליקום = פסטו 1/2 לימון סחוט מלח 1/4-1/3 כוס מים לממרח המתוק: 1 כוס שקדים קלופים 1-2 כף דבש/סילאן (דבש תמרים) טבעי מים. אופן ההכנה: משרים את השקדים במים חמים כדי שיהיה קל לקלף. מעבירים הכל במעבד מזון. מתחילים בתחילה עם מעט מים ולאט מוסיפים עד למירקם הרצוי. כמובן שאפשר לתבל ולשנות כיד הדמיון הטובה עליכם.

הממרח המלוח מזכיר בטעמו טחינה אבל הרבה יותר עדין. הממרח המתוק – פשוט מתוק. אפשר לשמור במקרר מס’ מועט של ימים.

קינוח? גם על זה חשבנו: כדורי תמרים

המצרכים: 300-400 ג’ תמרים (מג’הולים) 100-150 ג’ שקדים/אגוזים קצוצים 50 גר’ פצפוצי אורז מלא/קינואה תפוחה 2-3 כפות סילאן 1-2 כפות שמן אגוזים/שקדים קוקוס (לא חובה) אופן ההכנה: מרסקים את התמרים במעבד מזון. מוסיפים את השקדים ואת הסילאן והשמן. כשהמחית אחידה מוסיפים את פצפוצי האורז ומערבבים ידנית בתוך קערה. מכינים קערה עם מים וצרים צורות של כדורים כשמדי פעם מרטיבים את הידיים. מגלגלים בקוקוס. אפשר להכניס למקפיא/למקרר.

תפוח עץ אפוי המצרכים: מס’ תפוחי עץ מסוג גרנד-אלכסנדר (בצבע ירוק ובטעם חמוץ) רשות לילדים: אגוזי מלך קצוצים (כפות האגוזים כמחצית ממספר התפוחים. אם הכנתם 4 תפוחי עץ הרי צריך 2 כפות אגוזים/שקדים). 1 כף של סוכר חום. מעט קנמון. אופן ההכנה: רוחצים היטב את התפו”ע. מרפדים את תבנית האפיה עם נייר פרגמנט. מניחים את התפו”ע על הנייר. אופים בחום נמוך של 160-170 מעלות. ברגע שהקליפה של התפוח מתחילה להתפוצץ ולהיפתח התפוח מוכן. לאלה שרוצים לגוון – מנקים בפתח (בצד שגודל הגבעול) עם סכין חיתוך מיוחדת לכך ואם לא בזהירות עם סכין רגילה ויוצרים חור לאורך כל התפוח להוצאת הגבעול והחרצנים. אם לא הצלחתם להגיע לחרצנים – לא נורא. מערבבים את אגוזי המלך הקצוצים עם הסוכר והקנמון ומכניסים מהתערובת לכל חור של תפוח. אופים כמו בהוראות למעלה.

שיהיה לכולם שנה טובה ומתוקה. שנה משופעת בבריאות, אהבה ונחת לנו ולכל יקירינו…

ומי שעדיין לא קיבל את המדריך שלי: “המדריך הייחודי – איך לפתור בעיות בריאותיות ללא שימוש בתרופות” בחינם!!!! נא ללחוץ על כתובת האתר. איתך בדרך,

חדוה שטרנברג, הומאופטית. הומאופטיה – הדרך לשיקום הבריאות. 054-5925110 chedva.rs@gmail.com www.homoeopathy.co.il

Comments


bottom of page